Ciasteczka bez mąki

Większości z nas wypieki się kojarzą z mąką, jajkami, masłem i dodatkami smakowymi. Jednak nie zawsze wszystkie składniki są konieczne. W niektórych przypadkach można zrezygnować z mąki lub zastąpić ją innym produktem.

Jak smakują ciasteczka owsiane?

ciastka owsiane bez mąkiW internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na różne ciasta i ciasteczka, w których nie wykorzystuje się mąki. Jeżeli wydaje się nam, że taki wypiek może się nie udać, to jesteśmy w błędzie, bo wyjdzie i będzie przepyszny. Typowym przykładem mogą być ciastka owsiane bez mąki, które są przede wszystkim zdrowe, sycące i mają niewiele kalorii. Takie ciastka mogą spożywać osoby na diecie odchudzającej, dbające o zdrowy sposób odżywiania czy będące cukrzykami. Przede wszystkim ich bazą są płatki owsiane, które mogą być wykorzystane w całości lub w formie zmielonej na mąkę. To świetny zamiennik klasycznej mąki, który jest mniej kaloryczny i zawiera mnóstwo mnóstwo witamin oraz minerałów. Jeżeli decydujemy się na samodzielne przygotowanie ciastek owsianych, to będzie nam potrzebne kilka składników i kilkanaście minut czasu. W misce należy wymieszać płatki lub mąkę owsianą z jajkiem, masłem lub olejem kokosowym, odrobiną sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia i jakiegoś słodu, choć nie jest to konieczny składnik. Świetnie się sprawdzi miód, syrop z agawy, ksylitol czy stwia. Z gotowej masy formuje się małe placuszki i piecze w temperaturze stu osiemdziesięciu stopni przez kilkanaście minut. Gotowe ciastka owsiane można długo przechowywać w szczelnym pojemniku.

Takie ciasteczka idealnie się sprawdzą jako drugie śniadanie czy przekąska w ciągu dnia. Płatki owsiane, z których są zrobione ciasteczka, są pełne witamin i minerałów, a także są sycące, zatem zapewnią nam uczucie sytości na długi czas.