Diety oczyszczające organizm

Dietę oczyszczającą organizm przy pomocy diet warzywnych i owocowych warto przeprowadzić w pełni lata lub wczesnej jesieni. W tym okresie jest bardzo duży wybór świeżych warzyw i owoców, dlatego z łatwością skomponujemy posiłki bogate w witaminy, składniki mineralne i błonnik. Stosując oczyszczające kuracje wybierajmy warzywa i owoce o dużej ilości witaminy A, C i E.

Woda mineralna – smaczna, a zarazem zdrowa

Źródłem tych witamin są owoce leśne, papryka i owoce cytrusowe. Aby w pełni wykorzystać zawarte w nich witaminy i składniki mineralne potrawy z nich przygotowane doprawiamy oliwą z oliwek, olejem rzepakowym lub zmielonym siemieniem lnianym. Dzięki temu witaminy ( a zwłaszcza witamina A i E, które rozpuszczają się w tłuszczach) zostaną lepiej wchłonięte przez organizm.

woda mineralna

Warzywa te gotujmy jak najkrócej, w ten sposób zachowamy w nich najwięcej witaminy C. W czasie stosowania diety oczyszczającej organizm nie wolno zapominać o dostarczeniu dużej ilości płynów. Najlepsza będzie woda mineralna. W okresie stosowania kuracji oczyszczających wskazane jest zwłaszcza picie średniozmineralizowanej wody, ale możemy pić również herbatki ziołowe, zawierającą błonnik kawę zbożową i filtrowaną wodę wodociągową z dodatkiem soku z cytryny. Zaleca się w tym okresie zastąpienie czarnej herbaty zieloną i wyeliminowanie alkoholu. Picie dużych ilości płynów w czasie stosowania warzywnych i owocowych diet oczyszczających jest koniecznością, żadna komórka naszego ciała nie może funkcjonować bez wody. Część płynów możemy zastąpić zawierającymi duże ilości wody owocami i warzywami.