Dobre pieczywo bezglutenowe

Bardzo lubię wszelkiego rodzaju pieczywo. Chleb, bułki, bagietki – lubię je wszystkie. Przede wszystkim lubię jasne pieczywo, ciemne mi nie smakuje, choć czasem je jadam bo jest zdrowe. Dopóki nie odkryłam że przyczyną moich problemów trawiennych jest gluten to było mi o wiele łatwiej.

Niedrogie pieczywo dla alergików

tanie pieczywo bez glutenuMusiałam przerzucić się na specjalne produkty dla osób uczulonych na gluten, które nie były ani smaczne, ani tanie. Szczególnie znalezienie pieczywa bez glutenu w piekarni jest problematyczne. Zwykle i tak leży ono koło innego pieczywa, więc i na nim może być gluten.  Kupowałam zatem produkty w Internecie, ale często pieczywo było bardzo drogie, a do tego suche. Mnie interesowało smaczne i tanie pieczywo bez glutenu. Tylko gdzie takie znaleźć? Zaczęłam szukać informacji na forach i blogach dla osób z alergią na gluten. Tak trafiłam na jedną piekarnię, która działała stacjonarnie daleko ode mnie, ale oferowała też wysyłkę produktów. Wszyscy chwalili szeroki wybór produktów i atrakcyjne ceny. Postanowiłam zaryzykować. Kupiłam chleb ,,biały” na mące ryżowej i skrobi, bułki na hamburgery, jak również pieczywo z dodatkiem słonecznika.  Byłam zaskoczona, że zamówienie przyszło tak szybko i że pieczywo wcale nie było suche ani czerstwe. Testowałam je każdego dnia. Chleb faktycznie do złudzenia przypominał ten pszenny, nawet  smaku był podobny. Bułki hamburgerowe były idealnie mięciutkie i lekko przyrumienione z góry. Chlebek słonecznikowy też był dobry.

Od tamtej pory robię zakupy tylko w tej piekarni. Testowałam też inne rodzaje ich pieczywa, ale nadal moim faworytem jest biały chlebek a’la pszenny. Czasem zamawiam też bezglutenowe słodkości, głównie ciasteczka orzechowe lub czekoladowe. Są bardzo kruchutkie i świetnie smakują do kawy.