Piekarnik gazowy czy elektryczny?

Przyłącza gazowe umożliwiają nie tylko posiadanie piecyka gazowego, ale pozwalają także na używanie kuchenki gazowej wraz z piekarnikiem. Jest to rozwiązanie konkurencyjne wobec bardziej popularnych kuchenek elektrycznych.

Jaki rodzaj piekarników jest lepszy? Postaram się odpowiedzieć na to pytani

Tanie centralne ogrzewanieKtóre rozwiązanie jest korzystniejsze? Zacznijmy od tego, że obydwa świetnie spełnią swoją podstawową funkcję jaką jest umożliwienie nam gotowania oraz pieczenia i obydwa systemy zrobią to dobrze. Kuchenki elektryczne są pod paroma względami bardziej wygodne niż gazowe. Ich przewagą jest między innymi równomierne i stałe utrzymywanie ustalonej przez nas temperatury, gdyż gaz nie jest stały więc nie działa równomiernie. Piekarniki elektryczne mają funkcję samoczyszczenia. Kuchenki gazowe musimy czyścić samodzielnie razem z palnikami co nie jest zbyt komfortowe tak jak tanie centralne ogrzewanie. Piekarniki elektryczne są także wyposażone w termoobieg co sprawia, że potrawy będą opiekane z każdej strony w sposób równomierny podczas gdy piekarniki gazowe grzeją potrawy tylko od dołu. Jest to jednak swego rodzaju zaleta, gdyż piekarnik gazowy lepiej się spisze w przypadku pieczenia ciast i innych potraw które dobrze reagują na powolne zmiany temperatury. Niekwestionowaną przewagą kuchenek gazowych na elektrycznymi jest cena zarówno samych kuchenek wraz z piekarnikami, gdzie różnica wynosi kilkaset złotych, a do tego eksploatacja tych urządzeń tych urządzeń jest tańsza, ponieważ ceny gazu są o kilkadziesiąt procent niższe niż ceny prądu. Ponadto dostawy gazu w naszym kraju są nieprzerywane, a z prądem różnie to bywa.

U mnie w Łodzi są osiedla z częstymi przerwami w dostawach prądu. Dlatego też w moim mieszkaniu w Łodzi staram się jak najbardziej ograniczyć prąd i szukać alternatywnych rozwiązań.