Witryna na wyposażeniu każdej cukierni

 

Kiedy planujemy otworzenie naszej własnej cukierni, musimy zdawać sobie sprawę z tego, że tworzone przez nas wypieki nie są jedynym elementem, który będzie składał się na sukces zakładanej przez nas firmy. Oprócz samych produktów, które będziemy sprzedawać, musimy zadbać o to, by były one we właściwy sposób przechowywane i eksponowane.

Przydatność witryn cukierniczych

mocna witryna cukierniczaJeśli chodzi o przechowywanie i eksponowanie ciast czy deserów, które zazwyczaj sprzedawane są w cukierniach, powinniśmy zadbać o to, by w naszej cukierni pojawiła się mocna witryna cukiernicza. Witryna cukiernicza to w gruncie rzeczy duża lodówka, która charakteryzuje się najczęściej poziomym układem (ale spotykane są także witryny pionowe) i w gruncie rzeczy przeszkloną strukturą. Ze szkła wykonana jest cała jej górna część, dzięki czemu zarówno sprzedający, jak i klient, mają wszystkie produkty znajdujące się we wnętrzu witryny w zasięgu wzroku, bez konieczności wyjmowania każdego produktu z osobna i eksponowania go klientowi. Jeśli chodzi o witrynę cukierniczą, również półki wykonane są najczęściej ze szkła – wszystko po to, by urządzenie to w sposób najbardziej transparentny z możliwych prezentowało sprzedawane przez nas produkty żywieniowe, w tym przypadku ciasta, ciastka i desery. Szklana konstrukcja witryny cukierniczej jest zaletą, ale też zagrożeniem – klienci często opierają się o nią – z tego też względu bezwarunkowo musimy zadbać o tym, by była to witryna mocna i wytrzymała na tego typu obciążenia.

Jeśli chodzi o wyroby sprzedawane przez cukiernię, musimy mieć świadomość tego, że jest to branża gastronomiczna, w której klienci przede wszystkim w pierwszej kolejności najczęściej decydują zmysłem wzroku. Oznacza to, że musimy im dać wszelkie powody ku temu, by zdecydowali się właśnie na nasz produkt i finalnie dokonali jego zakupu.